Foto: SVT

Manifestation mot kärnkraftsbygge lockade publik

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen höll Kärnkraftsfritt Bottenviken en manifestation på Möjligheternas torg i Skellefteå.

Många tog emot gårdagens besked att kärnkraftsbygget allt av döma blir av eftersom kravet på 60 procents inhemskt ägande uppfyllts, med vrede. Exempelvis har De grönas ordförande i Finland, Ville Ninnistö, kallat onsdagen för ”en skammens dag”. Med 60 procents ägande uppfyllt kan tillståndsprocessen för Fennovoima fortsätta.

Manifestationen på Möjligheternas torg i Skellefteå anordnades för att protestera mot byggnadsbeslut av kärnkraftverket i Pyhäjoki och startade klkockan 12 på torsdagen.

Hoppas kunna påverka

Uppslutningen på platsen har varit ganska stor med många talare från lokal- och rikspolitisk nivå.

– Det är en skara människor som samlats här för att lyssna, talarna har främst framhållit varför det här projektet inte är bra, bland annat med paralleller till kärnkraftskatastrofen på Fukushima, säger reporter Clara Törner på plats.

Kärnkraftsfritt Bottenviken hoppas fortfarande kunna påverka det slutgiltiga beslutet.

– Än är bara ansökan godkänd, så fortfarande talar man med ett hopp om att regeringen inte ska godkänna ett bygglov, säger Clara Törner.

”Förlegad energiform”

Gunilla Bäckström från nätverket Kärnkraftsfritt Bottenviken, befann sig på manifestationen:

– Jag har varit antikärnkraftsaktivist sedan sjuttiotalet. Det behövs fortfarande.

Anledningen till varför hon vill motverka kärnkraften är dess livshotande inverkan.

– Det är en sådan fruktansvärt farlig energi som människan inte kan kontrollera fullt ut. Det har hänt så många olyckor genom åren, så därför vet vi att vi inte kan kontrollera den. Dessutom är det en förlegad energiform, säger hon.

Vill uppmärksamma Hiroshima

Manifestationen sammanfaller med minnesdagen av Hiroshimabomben 1945, något som Kärnkraftsfritt Bottenviken också vill belysa.

”Atomvapen och civil atomkraft har en gemensam grund – frigörandet av kärnenergi”, skriver de bland annat inför arrangemanget.

– Den här dagen är därför en möjlighet att komma ihåg att atomkraft är både kärnkraft och kärnvapen. De är siamesiska tvillingar, fast alla inte ser sambanden, säger Gunilla Bäckström.

Inte en norrlandsfråga

Jan-Erik Engman, Miljöpartiets ordförande i Skellefteå, tycker att partiet borde ha agerat mer på riksnivå.

– Även om man inte kan agera som regeringsmedlemmar kan man agera som parti. Det gör vi ju i Skellefteå, menar han.

Han anser att många betraktar kärnkraftsbygget som en norrlandsfråga.

– Stockholm har ju närmare till Pyhäjoki än vad det var till Tjernobyl. Går det illa och vinden ligger åt det hållet, så får de ta smällen, och inte vi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.