Denna bild av Martin och Thomas användes av Nusrafronten i utpressningssyfte. Foto: Sveriges Radio

Martin från Skelleftehamn frisläppt

Uppdaterad
Publicerad

De två svenska män som har frigivits efter att ha hållits som gisslan i Syrien sedan vintern 2013 har återförenats med sina familjer.

– Vi mår under omständigheterna väl, säger Thomas Olsson.

De två männen, Thomas Olsson, 50 år från Piteå, och Martin Reén, 33 år från Skelleftehamn, är medlemmar i frikyrkoförsamlingar i norra Sverige. De befann sig enligt uppgifter till tidningen Dagen i Jordanien på missionsuppdrag när de ”kände sig manade” att korsa gränsen till Syrien.

Thomas Olsson vill inte vare sig bekräfta eller dementera uppgiften utan ber i stället om lugn och ro.

– Vi mår under omständigheterna väl och vill tacka alla som varit involverade så att vi blivit fria. Nu vill vi vara tillsammans med våra familjer och träffa våra barn, säger han till TT.

Har bett för de två

Martin Reén tillhör Pingstförsamlingen i Ursviken. Där har oron varit stor under de 508 dagar som Reén suttit gisslan, berättar Lillemor Ivansson som tillhör samma församling.

– Vi har bett för dem, och vi är otroligt glada att de är hemma igen, säger Lillemor Ivansson till SVT Nyheter Västerbotten.

Under perioden som de två männen varit tillfångatagna, har församlingen hjälpt de fängslade männens familjer.

– Vi har tagit hand om familjen och stöttat dem så gott vi kunnat, och jobbat aktivt med dem, säger Lillemor Ivansson.

Okänt var de tillfångatogs

Det är ännu okänt var svenskarna tillfångatogs och var de hållits gisslan. Enligt Palestinas ambassadör i Stockholm Hala Husni Fariz hölls svenskarna som gisslan i Syrien av al-Qaida-kopplade Nusrafronten nära gränsen till Jordanien.

Förhandlingarna om deras frisläppande ska ha pågått under mer än två månader i samarbete mellan palestinska, svenska och jordanska myndigheter. Även den palestinska säkerhetstjänsten förhandlade fram deras frigivande.

– Vi är väldigt glada över att ha kunnat bistå i frisläppandet av de två svenskarna, säger Hala Husni Fariz till TT.

Tackar Palestina

Utrikesminister Margot Wallström tackar i ett mejl till TT de länder som stött UD i ärendet.

”Ett särskilt tack till Palestina, och president Abbas personligen, som engagerat sig på ett avgörande sätt, liksom till jordanska myndigheter”, skriver Wallström som i övrigt inte vill kommentera saken.

Nusrafronten

Nusrafronten har kopplingar till al-Qaida och är baserad i Syrien.

Gruppen strider mot president Bashar al-Assads regeringsstyrkor och har även flera gånger gått över gränsen till Libanon och där även stridit mot Hizbollah.

Gruppen bildades i slutet av 2011. I januari 2012 dog 26 personer då en självmordsbombare sprängde bussar med kravallpoliser i centrala Damaskus i vad som beskrivs som Nusrafrontens första attack.

Källa: Stanford University

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.