Mats vägrar vara stafettläkare

Uppdaterad
Publicerad

Om några år kan ordinarie läkare vara ett minne blott vid landstingets hälsocentraler i Västerbotten. Stafettläkare – anställda i bolag – hoppar in och jobbar för 50 000 kronor i veckan. Men än finns några eldsjälar till distriktsläkare kvar.

Mats Gustavsson är specialist i allmänmedicin. I 30 år har han arbetat som distriktsläkare hälsocentralen i Skelleftehamn. Övriga läkartjänster är vakanta, eller besätts en vecka i taget av ambulerande läkare från bolag, så kallade stafettläkare.

– De kostar 50 000 kronor i veckan. det blir kostsamt för landstinget, konstaterar Mats Gustavsson.

Läkarbristen i Västerbotten

Men framförallt bli patienter och övrig personal lidande.

– Stafettläkarna kommer, är här en vecka eller två, försvinner. Det blir ingen kontinuitet. Patienten tar prover, en annan läkare ska titta på proverna och svara. Inte bra, konstaterar sjuksköterskan Berit Stigbo.

”Bättre än ingen alls”

– Men visst vill man ha en doktor här. Och en stafett är bättre än att inte ha någon doktor alls, säger distriktssköterskan Ann-Katrin Frisk.

Mats Gustavsson brinner för sitt jobb på hälsocentralen i Skelleftehamn, den tjänst som han skött och vårdat ända sedan 1985.

– Jag har aldrig övervägt att jobba som stafettläkare. Ska du bli en bra allmänläkare ska du vara länge på samma ställe. Tjusningen är att du lär känna människor och hela familjer under en hel livscykel. Vården blir bättre när du har en långvarig erfarenhet och känner dina patienter.

Stafettläkarna blir allt fler

Men trenden är den motsatta. Stafettläkarna blir allt fler. I Skellefteområdet är sex av tio läkartjänster i primärvården vakanta. Och nästa år går Mats Gustavsson i pension.

– Då har vi ingen fast läkare i Skelleftehamn eller Bureå längre. Då är vi förmodligen hänvisade till enbart stafettläkare, konstaterar verksamhetschefen Marina Bokvist.

Dyster bild av primärvården

Mats Gustavsson målar upp en dyster bild av primärvården.

– Om fem år kan läkaren komma från ett bolag, sköterskorna från ett annat bolag, psykolog och sjukgymnast från ett tredje. Att samordna detta för patienternas bästa blir en omöjlighet. Vi är på väg åt det hållet redan idag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läkarbristen i Västerbotten

Mer i ämnet