Foto: Privat/TT.

”Media bidrar till lynchmobben”

Uppdaterad
Publicerad

Forskaren Urban Karlsson är inte förvånad över utvecklingen kring Hagamannen. Inte över misshandeln, och inte över den lynchmobb som jagar honom. Han tycker att medierna bär ett stort ansvar – att medierna skapat ett monster.

Förra helgen misshandlades Hagamannen utanför ett elevhem på en ort i Norrbotten. Urban Karlsson, forskare och lektor vid Institutionen för socialt arbete vid Umeå universitet, har sett det komma och tycker att det är alarmerande att rättssamhällets grundläggande principer sätts i gungning.

– Det är en skrämmande yttring, och det första steget till förvittring av det demokratiska samhället. Jag har full förståelse för att man vill ge honom ett längre straff, men då är det lagstiftningen det är fel på och politikerna som ska ställas till svars, säger han.

Media bidrar

Tidigare ikväll berättade SVT att en privatperson startat en insamling till förmån för de misstänkta gärningsmän som misshandlat Hagamannen. Pengarna strömmar in och Urban Karlsson tycker att det är en vedervärdig utveckling.

– Media bidrar till lynchmobben. Det är inte vanligt förekommande, men det har skett flera serievåldtäkter i Sverige i modern tid. Bland annat har Örebro varit hårt drabbat, men ingen annan våldtäktsman har blivit lika uppmärksammad som Hagamannen.

”Kommer aldrig att förlåtas”

Urban Karlsson anser att ytterligare ved slängs på elden när man låter publicera expertutlåtanden som enligt honom saknar substans.

– Jag har läst mycket amatörpsykologiskt trams som saknar empirisk grund. Forskare som pratar om försoning. Hagamannen kommer aldrig att förlåtas för sina handlingar. Det är naivt att tro det, vem skulle i såna fall förlåta honom?

Hur vill du att rapporteringen ska se ut?

– I det här läget, angående misshandeln, måste fokus ligga på de misstänkta gärningsmännen. Ett konkret exempel på hur media frångår det, är när man i en dagsaktuell text plötsligt länkar till en flera år gammal artikel som handlar om Hagamannens första eller sista offer.

Karlsson tillägger:

– Det är inte ett juridiskt utan ett demokratiskt problem när medierna inte vågar, eller vill, försvara att ett rättsligt skydd gäller alla människor oavsett bakgrund. Tycker vi att lagen ger för milda straff så måste vårt missnöje rikta sig mot lagstiftaren i stället för att tillgripa fysisk och medial lynchning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.