Möter flyktingarnas verklighet i 3D-film

Uppdaterad
Publicerad

I en film får tittare följa 12-åriga Zidra i hennes vardag i flyktinglägret Zaatari i norra Jordanien.

– Jag har sett tv-bilder från flyktingläger, men här står man mitt i det, säger Magdalena Andersson.

På måndagen invigdes Västerbottens hållbarhetsvecka som i år handlar om social, ekonomisk och ekologisk utveckling, SEE eller See, alltså titta. Och förutom miljö och hälsa är social utveckling en hörnsten under veckan.

SEE har ett nära samarbete med den statliga myndigheten Sida och genom att visa den åtta minuter långa filmen Clouds Over Zidra, som producerats av FN, hoppas SIDA på ett konkret sätt visa hur livet ser ut för några av världens mest utsatta människor.

#flykt

Filmad i 3D-motion

I filmen får tittaren följa 12-åriga Zidra i hennes vardag i flyktinglägret Zaatari i norra Jordanien. Och eftersom filmen är filmad i 3D-motion kan tittaren själv med hjälp av glasögonen röra sig runt i miljön.

– Det känns som att man befinner sig i flyktinglägret. Man ser barnen springa vid fötterna – det är väldigt realistiskt, säger biståndsminister Isabella Lövin (MP).

”Står mitt i det”

Även landshövding Magdalena Andersson pratar om den verklighet hon mötte i videon.

– Jag har sett tv-bilder från flyktingläger, men här står man mitt i det, säger hon.

– Jag hade inte velat vara där i ens en vecka, och så vet jag att det finns människor som bor i såna här läger år efter år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet