Foto: SVT/MONTAGE

Mycket pekar på flytt till Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

I dag tisdag släpptes Hagamannen efter att ha avtjänat två tredjedelar av sitt straff, och det mesta pekar på att han kommer att flytta till Norrbotten, skriver Västerbottens-Kuriren.

Efter att en dömd person släpps inträder en prövotid. Om den frigivne sköter sig har man normalt sett en övervakare under det första året av den villkorliga frigivningen. En övervakare till Hagamannen har nu utsetts av Frivården i Luleå. Det är en man som bor i ett större samhälle och har en lång bakgrund med jobb bland arbetslösa, utsatta och ungdomar, skriver VK.

Enligt uppgifter från Kriminalvården som tidningen tagit del av, så har Hagamannen per telefon varit i kontakt med Frivården i Luleå och med en yrkesutbildning i Norrbotten.

Hagamannen till Norrbotten

Måste kunna ses

Hans Larsson, frivårdsinspektör och den som handlagt ärendet, vill inte kommentera ärendet eller svara på frågor rörande varför det är frivården i Luleå som utsett övervakare, utan hänvisar till huvudkontoret.

Gunilla Eriksson som är tillförordnad enhetschef för rättsenheten inom Kriminalvården, kan också bara uttala sig generellt.

– Det finns ingen regel om var en övervakare ska bo i förhållande till den frigivne. Det som avgör är att de ska kunna hålla regelbunden kontakt och ha personliga möten, säger hon till SVT Nyheter Västerbotten.

Underlättar

Att en övervakare utsetts i ett visst område behöver alltså inte betyda att den dömde bor inom det frivårdsområdet, men geografisk närhet underlättar rent praktiskt för mötena.

– Hur ofta de ska ha kontakt varierar utifrån stöd- och kontrollbehov. Det kan vara från ett par gånger i veckan till varannan vecka, säger Gunilla Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hagamannen till Norrbotten

Mer i ämnet