Foto: LRF.

Nakna bönder blev succé

Uppdaterad
Publicerad

LRF Ungdomen Västerbotten droppade kläderna – och nakenkalendern blev en succé. Nu skänks allt överskott oavkortat till biståndsorganisationen We Effect.

I oktober förra året berättade SVT Nyheter Västerbotten om kalendern och bilderna på lättklädda unga bönder i lantlig miljö blev en snackis i sociala medier. Nu är sammanräkningen klar.

– Det känns förstås väldigt skoj att kalendern sålde så bra att det blev ett fint bidrag till We Effect. Vi hade först tryckt en upplaga på 300 exemplar, men vi sålde nästan 1 000, säger Pär Antonsson, ordförande för LRF Ungdomen Västerbotten.

Skänker överskottet

Tanken var att förmedla kunskap om lantbruket  till allmänheten på ett litet annorlunda sätt. Bilderna togs av Emma Bäckström, Valsfäboda och Malin Pellbrant, Laxbacken, Robertsfors. Allt överskott, 49.730 kronor, skänks nu till We Effect, tidigare Kooperation Utan Gränser.

– 50 000 kronor bidrar till exempel till att över 200 småskaliga jordbrukare i Nicaragua kan lära sig att bli biodlare, på så vis kan de öka sina inkomster och få pengar över till sina barns skolgång, säger Anna-Maria Broman Ek, tf insamlingschef för We Effect.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.