Foto: SVT

Närmare halv miljon till flyktinghjälp

Uppdaterad
Publicerad

Röda korset i Umeå får 450 000 kronor i föreningsbidrag av kommunen till initiativet ”På flykt Umeå”. Pengarna ska användas till akuta insatser för transiterande flyktingar och för att samordna ideella aktörer som ger stöd till flyktingar.

De ökade flyktingströmmarna berör Umeå. Många organisationer, myndigheter, trossamfund, föreningar och enskilda volontärer engagerar sig för att ta emot och hjälpa flyktingar.

Röda korset och Medborgarskolan har tagit initiativet till ”På flykt Umeå” för att ge stöd och samordna insatserna för de flyktingar som kommer till kommunen. Kommunstyrelsens arbetsutskott har beslutat att stötta initiativet med 450 000 kronor fram till april 2016.

#flykt

Anställer två

Enligt ansökan behövs en lokal för att hantera mat och kläder i det akuta hjälparbetet. Två personer ska anställas för att samordna stödarbetet både på kort och lång sikt.

Röda korset och Medborgarskolan bildar tillsammans en grupp som styr och utvecklar insatserna.

Kortsiktiga mål med initiativet ”På flykt Umeå” är bland annat att ta emot transiterande flyktingar i Umeå på ett värdigt sätt, samordna det arbete mellan olika aktörer och skapa kanaler för att samla in ekonomiska medel för stödinsatser.

På lång sikt handlar det om att stärka det lokala arbetet för att integrera flyktingar i samhället. Bland annat ska det skapas ”internationella mötesplatser” där asylsökande och Umeåbor kan träffas, det skriver kommunen i ett pressutskick.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet