Foto: SVT.

Nattågen till Norrland hotas

Uppdaterad
Publicerad

Antalet passagerare på nattåget i Norrland har minskat kraftigt. Nu utreder Trafikverket nattågets framtid.

Det är för det mesta inte särskilt trångt i vagnarna på nattåget mellan Stockholm och Narvik. I snitt är bara drygt hälften av platserna bokade nu för tiden. 

– Jag vet inte om folk tycker det är dyrt eller, det är ju ett fantastiskt sätt att resa, säger Cecilia Thunborg som just vaknat i sovkupén till Abisko.

Sedan 2007 har nattåget tappat mer än ett par hundra tusen passagerare. Konkurrens från flyget, brist på anslutande bussar och tidtabellerna anges som några anledningar, men också förseningar och infrastrukturproblem. Passagerarna har svårt att lita på att de ska komma fram i tid.

– Då tar nog många flyget i stället, säger Birgit Forsberg innan hon kliver av vid stationen i Älvsbyn.

Två, ett – eller inget

Det finns inget krav från staten på att där ska gå ett nattåg. Ändå stöttar Trafikverket tåget med 100 miljoner kronor per år . Så inför varje upphandling kan nattåget ifrågasättas. Nu har Trafikverket gjort en förstudie inför nästa upphandling 2018–2023. De har tittat på alternativen: två, ett eller inget nattåg alls.

– Om vi noterar att behovet är lågt kan det påverka antalet tåg till exempel, säger Trafikverkets utredare Dan Lundholm.

Men utredningen görs helt förutsättningslöst, menar han.

Den senaste tiden har antalet passagerare faktiskt börjat öka igen.

– Det har nog att göra med SJ:s kampanjer där de sänkt priset. Sedan kan det ha att göra med att folk vill resa mer klimatsmart och miljövänligt, säger Dan Lundholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.