Foto: TT.

Negerfink byts ut – lappuggla blir kvar

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges Ornitologiska Förening byter ut fågelnamn som anses rasistiska. Zigenarfågel och negerfink ersätts – men inte lappuggla och lappmes.

– Man kan inte särskilja olika kränkningar, säger verksamhetschefen på Svenska Samernas riksförbund till DN.

Att kalla en same för en lapp är kränkande. Det tycker Jenny Wik Carlsson, verksamhetschef på Svenska Samernas riksförbund.

– Fattar man ett principiellt beslut att ta bort ord som kopplas till ett nedsättande ord för vissa grupper så bör man ta bort allt. Inte välja ut det som är mest aktuellt, säger hon till DN.

Har inte kunskap

Informationschefen i Sveriges Ornitologiska Förening, Anders Wirdheim, har tidigare sagt att fågelnamnen inte ändrats då de syftar på landskapet Lappland och inte samer. Något Wik Carlsson inte håller med om.

– Jag tror inte att folk har kunskap historiskt om varför ord som lapp är värdeladdat, säger hon till tidningens nätupplaga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.