Fotograf Rob Shoenbaum. Foto: Joachim Ljungquist

New York Times på Umeå-besök

Uppdaterad
Publicerad

Umeå är utvald som en av de städer som kommer att porträtteras i ansedda New York Times. Under lördagen var en fotograf från tidningen på besök.

Det är fotografen Rob Schoenbaum som fått uppdraget att porträttera Umeå för den amerikanska tidningen The New York Times. Tidningen porträtterar 50 städer varje år och nu har man valt ut Umeå. Anledningen är det stundande kulturhuvudstadsåret.

– Det är första gången jag är i Umeå och jag ska försöka se så mycket som möjligt under min tid här.

Tågförsening

Schoenbaum åkte nattåget från Stockholm och hans första upplevelse av Norrland blev en två och en halvtimme lång försening, men efter att ha kommit i ordning kunde han redan vid elva-tiden på lördagen ta sig an sitt första uppdrag, nämligen fota Umeå från ovan. Detta skedde på ett ganska ovanligt sätt, Schoenbaum nöjde sig inte med att bara åka upp i en av lyftkranarna vid Kulturväven, utan han hoppade in i en korg som hängde från  lyftkranens främre del och hissades upp den vägen.

– Nu ska jag promenera till Bildmuseet och fortsätta mitt arbete där, sade han efter den vådliga kranfärden.

Uppdraget fortsatte under lördagseftermiddagen med besök på Gammlia och samevistena.

– Jag vill också få bilder av Grön eld. Historien om att en bild på Mao sitter högst upp fascinerar mig mycket, säger Rob Schoenbaum.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.