En nioårig pojke utsattes för sexuella övergrepp i ett omklädningsrum på Umeå simhall. Foto: SVT

Nioårig pojke antastad i simhall

Uppdaterad
Publicerad

En nioårig pojke utsattes för sexuella övergrepp i ett omklädningsrum på Umeå simhall.

Det var i förra veckan när pojken var i simhallen med sin skolklass för att delta i simundervisningen, som han utsattes för övergreppet av en okänd man.

Pojken bytte om efter badet tillsammans med två kamrater i ett av omklädningsrummen i källaren, när två okända personer kom in i samma omklädningsrum och började prata med pojken.

Sexofredande mot barn i Umeå

– De har tilltalat pojken, men jag vet inte exakt vad som har hänt. Skolan har i alla fall anmält händelsen till polisen, berättar Göran Åkre, platschef hos Medley som driver Umeå simhall. 

Möte med skolan

Jourhavande förundersökningsledare Mona Andersson säger till Västerbottensnytt att polisen talat med simhallspersonalen för att försöka få klarhet i vad som hänt.

Medley kommer också att ha ett möte med pojkens skola, för att höra efter om rutinerna fungerar eller om simhallspersonalen skulle ha gjort något annorlunda.

-  Det är inte så vanligt att det här sker. Det här är första gången som det händer på skoltid under de 25 år som jag jobbat här. Vi har personal som tar hand om barnen om inte lärarna kan vara med i omklädningsrummen, men ibland får man in folk som man inte vill ha på sådana här anläggningar, säger Göran Åkre.

Chefen på polisens utredningsenhet, Michael Rystedt, säger till Västerbottensnytt att han inte vill kommentera händelsen och att han inte vill berätta varför han inte har någon kommentar.

Polisen rubricerar händelsen som sexuellt ofredande.

Tidigare ofredanden mot barn

Flera incidenter har inträffat under året då lågstadiebarn varit utsatta för misstänkta ofredanden. I de flesta fall har det handlat om att en person suttit i en bil och väntat utanför skolor och försökt locka till sig barn. Det i sig är inte ett brott och därför har inte polisen kunnat gå vidare med de fallen. I oktober i år inträffade en incident utanför Sofiehemsskolan i Umeå då en man misstänks för sexuellt ofredande efter att ha gjort sexuella anspelningar mot skolbarn, det är ett brott, men polisen har inte kunnat gripa någon misstänkt.

Tidigare i december i år försökte en man locka till sig en flicka utanför Mariebergsskolan i Umeå. Flickan tog registreringsnumret på bilen.

– Det registreringsnumret hörde ihop med en bil i södra Sverige som inte stämmer överens med signalementet på bilen som sågs utanför Mariebergsskolan, säger Michael Rystedt.

Han kan inte svara på hur många av utredningarna som lagts ner och hur många fall som fortfarande utreds.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sexofredande mot barn i Umeå

Mer i ämnet