Bilden är ett montage. Foto: SVT/TT

Flykten över för Noor

Uppdaterad
Publicerad

Bilden på den lilla flyktingflickan Noor, lekandes med en dansk polis, blev känd över världen. Nu finns Noor med sina föräldrar i Skellefteå, och familjen har ställt in siktet på framtiden.

– Vi känner oss trygga här, säger mamma Shima Al-Saedi.

Familjen Al Saedis långa flykt från Irak är över. Målet var hela tiden Skellefteå, där Noors morbror Hussein bor med sin familj.

– Vi vill fortsätta våra liv här i Skellefteå. Det betyder så mycket att ha sin bror i närheten. Han kan visa väg för oss och hjälpa oss med språket, säger Shima.

#flykt

Lämnade sönderfallande Irak

Mamman och familjen tog det svåra beslutet att lämna jobb, hus och ett sönderfallande Irak. En vardag där bilbomber och laglösa, beväpnade gäng blivit allt vanligare i huvudstaden Bagdad.

I femton dygn var familjen på flykt genom Europa. I Danmark blev det stopp, tills en grupp på flera hundra flyktingar tog sig ut på motorvägen mot Sverige. Det var där som Noors lek med den assisterande danske polismannen hamnade på bild och spreds över världen.

Idag leker hon samma lek med morbror Hussein.

– Man gömmer en ring i ena handen, och så får man slå på den näve man tror att den är. Gissar man fel får man höra ”baht” – som ”bu” på svenska, förklarar Hussein.

Hoppas på uppehållstillstånd

Familjen Al-Saedis primära mål är att få uppehållstillstånd i Sverige. Det innebär en oviss väntan som kan ta månader – eller år. Nu gäller det att göra allt för att inte hamna i passivitet.

Morbror Hussein, med åtta år i Sverige, vet av egen erfarenhet hur viktigt det är att vara aktiv. Han har prövat på flera olika yrken, däribland pizzabagare. Under tiden har han vidareutbildat sig till maskinförare. Nu har han fast heltidsjobb som busschaufför.

– Många nytillkomna fastnar i sin lägenhet och vågar inte komma ut. Men man måste vilja och våga. Man får inte vara rädd, säger Hussein.

”Tittar vi bakåt blir vi ledsna”

Systern Shima har nära till tårarna när hon tänker på familjens långa och dramatiska flykt via Turkiet, Medelhavet, Grekland, Makedonien, Ungern, Tyskland och vidare norrut.

– Men nu tittar vi framåt. Tittar vi bakåt blir vi bara ledsna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet