Nu är influensan här

Publicerad

Influensan har slagit till tidigt i år. Tusentals västerbottningar ligger just nu sjuka i influensa och fler kommer det att bli de närmsta veckorna.

Året influensa har kommit två till tre veckor tidigare än normalt. Bedömningen är att den är medelsvår, men vissa kan drabbas hårt.

– Vi räknar med att kulmen kommer att nås om cirka två veckor, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare i Umeå.

– Det är allt från en lindrig sjukdom till att man behöver vårdas på sjukhus. Vi har både barn på några månader, och äldre på 85-90 år som legat/ligger inne på infektionsavdelningar på sjukhusen i länet, berättar Stenmark.

Verksamt vaccin

Fortfarande finns det chans att vaccinera sig om man tillhör någon riskgrupp . Man kan få skydd av vaccinet och årets vaccin verkar träffa bra mot influensan.

– Med det här kalla torra vädret och folket tillbaka på arbetsplatserna och i skolan så kommer smittspridningen att sätta fart ordentligt de närmaste dagarna, konstaterar Stephan Stenmark

Husmorstips

Vad gör man då om flusan slår till eller vad gör man redan idag för att slippa den? Vi kollade några Umeåbors bästa tips för att undvika att bli sjuk.

– Tvätta händerna, det är enda som hjälper, säger Susanne Wennerström.

– Ingefära i tevattnet på morgonen, föreslår Eva Elving.

– När man blivit sjuk är det bara ta det lugn och sköta om sig själv och ta det lugnt, menar Elias Holmgren.

– Jag bryr mig inte om det där. Jag tar inga sprutor och så jobbar jag bort allt vad influensa heter, förklarar Kjell Pettersson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.