Nu är villan hel igen

Uppdaterad
Publicerad

Bostadshus åt överklassen, rockklubb och festlokal. I över ett sekel har Scharinska villan tjänat Umeåborna, men åren har tärt på den. Imorgon, lördag, återinvigs huset i sitt nya skick.

Det är dekorationsmålaren Ulrika Bergström som tillsammans med Västerbottens enda målerikonservator Linda Sandström fått i uppgift att restaurera byggnaden.

– Det har varit ett fantastiskt projekt som pågått under snart ett år. Det är en av Umeås kanske mest intressanta byggnader och byggnadsminnen, säger Linda Sandström, och avslöjar vilken framtid hon hoppas att Scharinska villan ska få.

– Framförallt önskar jag att kommunens befolkning fick ta del av byggnaden och se vilket fantastiskt hus det här är.

Champagneflaskor i taket

För att ta reda på hur huset sett ut förr i tiden har duon letat fram gamla fotografier, och försökt efterlikna dem så mycket som möjligt. Ju äldre foton de hittat desto mer likt ursprungsskicket har det blivit.

En av arbetsuppgifterna har varit att återställa mahognyådringarna, ett minst sagt tidskrävande jobb.

– Det ska slipas, grundmålas, spacklas, ådringsmålas och lackas, berättar Ulrika Bergström som inte kan bestämma vad som har varit roligast:

– Ska jag nämna champangeflaskorna i taket, eller när Linda står med Japanpapperet och limmar i kupolen? Eller alla färgflagor, eller när vi står och slipar så att vi vibrerar. Vad ska jag säga, jag kommer att komma ihåg allt!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.