Nu blir det norrsken – varje natt

Uppdaterad
Publicerad

Norrskenet kommer att bli lättare att se de närmsta åren. Enligt rymdfysiker kommer solens aktivitet in i en period som gör att det kommer att förekomma mer norrsken än tidigare år. Det handlar om cykler som sträcker sig i elva år.

– Vi har just varit inne i ett långt och utdraget sol-minima och när det vänder kommer vi kunna se norrsken. På vissa platser varje natt bara det är klart väder, säger Urban Brändström, rymdfysiker i Kiruna.

Norrsken i Tyskland

Där han befinner sig är det optimalt att få se norrsken. Även Västerbotten kommer att få goda chanser att få se norrsken.

– Bästa platsen för norrskensskådning är långt ifrån stans gatuljus och föroreningar, säger Urban Brändström.

Det område som längst söderut som får se norrsken är Italien, vilket är mycket ovanligt.

– 2003 sågs norrsken i Tyskland, men generellt kan man säga att ju längre söderut man kommer dessto sämre chanser att få se skenet, säger Urban Brändström.

Pulserande norrsken

För den alldeles besatte norrskensnörden finns det varianter på det gröna skenet som följer efter ett vanligt norrsken, en så kallad ”substorm” med bågar som rör sig söderut som följs av starkt sken.

– Man kan få se pulserande norrsken, svart norrsken och svaga men väldigt vackra norrskensformationer, förklarar Urban Brändström.

Perioden som ger oss bättre chans att se norrsken kommer att hålla i sig i tre till fem år tror rymdfysikerna.

Josefine Holgersson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.