Nu invaderar myggen länet

Uppdaterad
Publicerad

Efter den regniga våren fick myggorna perfekta förhållanden, och det har blivit en myggexplosion i länet.

Myggmedlen säljer som aldrig förr. På apoteket Kronan så har man ökat sin försäljning med 8000 procent i Västerbotten de senaste veckorna. Nu har dessutom de aggressivare översvämningsmyggorna hittat till länet. Göte Karlsson i Gunnismark utanför Sävar känner definitivt av att det har blivit mer mygg.

– I skogsplanteringen så blev händerna svarta av mygg och det är inte som det brukar vara. Jag brukar kunna gå med bar överkropp men det går inte nu, säger han.

Bara visst skydd

Bland stickmyggorna är det bara honorna som ger sig på människor och djur för att dricka blod. De sprutar samtidigt in en vätska som ska förhindra att blodet stelnar, och den vätskan gör att det kliar.

Man kan skydda sig själv till viss del genom att bära ljusa kläder och försöka lukta mindre svett. Det finns också gasoldrivna myggfällor som kan fånga stora mängder. Fåglar och andra djur äter gärna myggor, så fågelholk i trädgården är bra.

Inte mycket att göra

Dessa åtgärder hjälper förstås inte fullt ut, utan kan bara minska plågan lite säger myggexperten Yngve Brodin på Naturhistoriska riksmuséet.

– När översvämningsmyggen kommer ut i massor är det inte mycket som stoppar dem, det hjälper det knappast vad du än gör.

I allvarligt drabbade områden fungerar bara större åtgärder som besprutning och att minska översvämningarna genom att dika ur.

Göte Karlssons bästa tips att skydda sig mot myggen är enkelt:

– Slå ihjäl dom!

Myggor

  • De vanligaste blodsugande myggorna i Sverige är skogsmygg som bara har en generation/år. Stannar mest i skogen och är mest aktiva i skymningen. Rör sig sällan mer än 2 km från kläckningsplatsen.
  • Översvämningsmyggan (aedes sticticus) ökar i utbredning och antal i landet. Flera generationer kan kläckas på ett år.
  • Lägger ägg på torr mark i översvämningsområden och äggen kan vänta flera år på översvämningsvatten.
  • Upplevs som mycket aggressiva eftersom de kläcks fram i stort antal på kort tid och måste konkurrera om djur eller människor att suga blod från.
  • Angriper även i dagsljus och i blåst, och kan flyga upp till två mil från kläckningsplatsen.

Källor: Wikipedia, mygg.se, Naturhistoriska riksmuséet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.