Lo Lindström såg till att kommunen ordnade ett enskilt omklädningsrum. Foto: SVT

Könsneutrala omklädningsrum kan öppnas

Publicerad

Damernas, herrarnas och kanske hens. I Skellefteå öppnar kommunen för att införa ett tredje typ av omklädningsrum i badhus och idrottshallar.

Gymnasieelever Lo Lindström läser på Anderstorpskolan i Skellefteå. Men Lo känner sig inte bekväm att klä om i något av gympans elva omklädningsrum.

Lo Lindström skrev ett förslag till ungdomsfullmäktige om ett tredje könsneutralt omklädningsrum.

Kommunens ledning tog fasta på förslaget – i alla fall nästan.

– Vi vet att många grupper behöver enskild omklädning.  Även av religösa skäl eller blygsel. Vi väljer att säga enskild omklädning, säger kommunalrådet Monica Widman-Lundmark(S).

Vill synliggöra fler kön

– Min tanke var att synligöra att det finns fler kön, men kan det bidra till att alla får känna sig deltagande kan det vara bra, säger Lo Lindström.

Men av ekonomiska skäl kan den typen av omklädningsrum bli verklighet när kommunen bygger om eller bygger nytt. Ett nybygge av två nya sporthallar har just satts igång vid Balderskolan.

– Det är förmodlingen inte med i projekteringen men det ska vi titta på, säger kommunalrådet Monica Widman-Lundmark(S).

– Bra att det sker någonting, men här på Anderstorp är det inte svår att bara sätta upp en lapp utanför ett av omklädningsrummen, säger Lo Lindström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.