Nya ägaren kritiseras för brister

Uppdaterad
Publicerad

Det norska bolag, som tillsammans med Lerstenen äger och förvaltar omkring 600 lägenheter i Umeå, har sålt sitt bestånd till det tyska fondbolaget Patrizia. De nya ägarna kritiserades förra året för förvaltningen av ett antal lägenheter i Jordbro söder om Stockholm.

Det var boende som riktade kritiken mot bolaget, och bildade ett nätverk för att tvinga fram tvångsförvaltning av lägenheterna.

Färg ramlade av väggarna, det var mögel i badrummen och ventilation saknades. Fondbolaget Patrizia ägde husen men det förvaltades av bolaget Newsec.

I ett mejl till SVT Nyheter Västerbotten, skriver Lykke Rikke, chef för norra regionen inom Patrizia, att beståndet i Jorbro nu är såld.

– När det gäller Jordbro tog vi över ett bestånd i mycket stort behov av upprustning. Det stämmer att det riktades kritik mot förvaltningen och vi gav förvaltaren Newsec stora resurser för att genomföra en omfattande renoveringsplan. Totalt satsade Patrizia cirka 125 miljoner kronor på upprustningen av Jordbro. Vi har nu sålt fastigheterna i Jordbro, skriver Rikke.

Ingen risk i Umeå

Att något liknande skulle hända i Umeå avfärdar Lerstenens vd Lars Sällström. Han försäkrar att inget kommer att förändras i Umeå efter uppköpet.

– Vi har ett förvaltningsavtal som löper på flera år, säger Lars Sällström. Att det är en ny huvudägare betyder absolut ingenting för någon hyresgäst. Det blir ingen som helst skillnad, vårt mandat är exakt det samma.

De runt 600 lägenheterna i Umeå ingick i en större affär där Patrizia köpte fastigheter i hela Europa av det norska bolaget Obligo.

Vilka lägenheter i Umeå det rör sig om, vill inte Lerstenen svara på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.