Nya cykelregler förvirrar

Uppdaterad
Publicerad

För drygt en månad sedan infördes nya regler för vad som gäller när cyklister ska korsa vägar. Tanken är att det här ska göra trafiken säkrare. Men fortfarande är det många som inte vet vad som egentligen gäller.

I centrala Umeå där Kungsgatan korsar Östra kyrkogatan, sker många olyckor mellan cyklar och bilar.

Här råder det förvirring kring vilka regler som gäller. Många cyklister tror nämligen att det är de som har företräde.

– Vi har hört talas om cyklister som blir så arga att de slår på bilarna just för att de tror att de har rätt att cykla över här, säger Anders Lind, chef för trafikpolisen i Västerbotten.

Nya regler från september

De nya reglerna som började gälla första september i år innebär att alla cykelöverfarter nu har bytt namn till cykelpassager, där har cyklisterna väjningsplikt. Men begreppet cykelöverfart försvinner inte, utan får i stället en ny betydelse. Vid cykelöverfarter har cyklisterna företräde, och det blir en form av övergångsställe för cyklister.

För att visa att det är en cykelöverfart måste kommunen sätta upp en speciell skylt för att visa detta. I dagsläget finns inga cykelöverfarter i Umeå, eftersom Kommunen ännu inte bestämt var de ska vara.  Det betyder att just nu är det cyklisterna som ska lämna företräde. Men det är det långt ifrån alla som har koll på reglerna.

Svåra att förstå

– Jag kom inte ihåg vad som gäller. Jag brukar vänta och se vad jag får för reaktion från bilarna, om de släpper förbi så cyklar jag, säger Stina Åman.

– Jag tror att det är många som cyklar som antar att de har företräde. Därför tror jag att det här behöver förtydligas, säger Olivia Sharp.

Polisen hoppas nu att alla trafikanter får klart för sig vad som gäller för att minska antalet olyckor.

– Bilisterna är oftast duktiga och släpper förbi cyklisterna i dagsläget för att undvika olyckor. Problemet blir när man missförstår varandra, då händer det olyckor, när båda tror att man har rätt att köra, säger Anders Lind, chef för trafikpolisen i Västerbotten.

Uppdatering 5 oktober 2015: Det här artikeln skrevs i oktober 2014, men har börjat spridas igen. Var medveten om det! / SVT Nyheter Västerbotten

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.