Foto: TT

Nytt preventivmedel testas i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Just nu testas ett nytt preventivmedel i bland annat Umeå. För första gången någonsin har forskare lyckats ta fram en p-ring med naturligt östrogen. Förhoppningen är att helt få bort risken för blodproppar.

Det finns en uppsjö av olika preventivmedel och valet är inte alltid självklart. Nu är ett till på gång. För första gången har forskare tagit fram en så kallad p-ring med naturligt östrogen, istället för konstgjort. Naturligt östrogen finns sedan tidigare i ett fåtal p-piller.

Hoppas minska blodproppar

En baksida med vissa preventivmedel är risken för blodproppar. Den hoppas forskarna minska med den nya p-ringen som just nu testas i en global studie. Totalt ska omkring 2 400 kvinnor testas, varav 105 ifrån Sverige.

Tre av fyra får den nya p-ringen, de andra får p-piller med syntetiskt östrogen.

– Det är effekten på levern som leder till blodpropp. Det är den man vill minska, säger Kristina Gemzell Danielsson som är professor i gynekologi och obstetrik vid Karolinska Institutet.

Påverkar inte levern

Sväljer man ett p-piller så finns en viss risk att levern påverkas, berättar Gemzell. Den risken skulle kunna försvinna helt:

– Om man kan ge det som en p-ring så minskar man påverkan på levern. Det är det som är helt nytt.

Försvinner den effekten helt?

– Det måste vi se i studien, men det är det man vill uppnå.

Mindre biverkningar

Många kvinnor är rädda för att stoppa i sig p-piller, p-stavar eller p-ringar som innehåller östrogen. Detta har medfört att antalet oönskade graviditeter har ökat, enligt säger Jan Wall, läkare på Norrlandskliniken och ansvarig för studien i Umeå.

– Detta kan förhoppningsvis vara lösningen på det.

– Företaget tror att det kan medföra mindre risker och mindre biverkningar. I så fall kommer nog många att vilja ha det, säger han.

En p-ring sätter man in själv på den första mensturationsdagen. Dag 21 tas ringen ut och sedan har man en ringfri vecka innan man börjar om igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.