Foto: Svt

Ögren besviken på SCA

Uppdaterad
Publicerad

Ordförande i byggnadsnämnden i Umeå, Åsa Ögren, fick tidigt kännedom om situationen för de kameruneanska gästarbetarna, som jobbade med plantsättning åt skogsföretaget Skogsnicke.

Flera månader innan SCA förstod att något var fel. Och hon är förvånad över att SCA inte ens visste att det var folk från Kamerun som jobbade på deras marker.

Det var i förra veckan som Uppdrag Granskning kunde avslöja att 47 gästarbetare från Kamerun hade jobbat under usla förhållanden åt en skogsentreprenör i Västerbotten.

Lockade till Sverige med löften om 18 000 kronor i månaden visade sig verkligheten vara ett dåligt ackord som inte gick att leva på.

UG – jobbtrafficking

Fick tidigt tips

Åsa Ögren fick tidigt tips om hur det stod till ute på de västerbottniska hyggena.

– Mitt under semestern så ringde en kille mig som hade suttit på en buss och pratat med en kille från Kamerun. Han var så tagen av den här berättelsen så han funderade på om vi i byggnadsnämnden i Umeå kunde utöva tillsyn på det boende som dom här gästarbetarna bodde på, berättar Åsa Ögren.

Boendet visade inte vara i Umeå, men Åsa Ögren ringde riksdagsledamöter och berättade och hon tog också upp frågan med SCA – på ett näringslivsmöte.

– Jag frågade i alla fall om hon visste hur deras plantor kom i jorden, säger Ögren.

Vad svarade hon?

– Att dom köper tjänsten utav ett entreprenadföretag och jag är ganska säker på att hon inte visst vad nästa steg är.

Men hon visste egentligen inte hur dom här kamerunianerna hade det eller ens att dom var från Kamerun?

– Nej, nej, svarar Ögren.

Åsa Ögren säger att hon blev förvånad över okunskapen och ointresset hos SCA.

Men du kände inte när du såg reportaget att det här visste jag om sen länge, kanske kunde man ha gjort nåt mer?

– Man kan ju alltid känna sig otillräcklig, säger Ögren, men det ingår ju inte i mitt uppdrag som politiker här utan i sådana fall som medmänniska att man kunde ha gjort mer. Men jag tycker att jag har tagit upp frågan i dom sammanhang jag har kunnat.

På SCA säger informationschefen Björn Lyngfeldt att det inte är konstigt att deras ansvariga för skogsplantering inte kände till att det var kameruner som jobbade på deras mark.

– Vi vet inte i detalj vilka som utför jobbet åt våra entreprenörer, säger Björn Lyngfeldt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – jobbtrafficking

Mer i ämnet