Dagliga lavinprognoser ska göras i Hemavan

Uppdaterad
Publicerad

Lavinprognoser ska öka säkerheten i fjällen. Den 15 januari startar Naturvårdsverket dagliga lavinprognoser. För Västerbotten handlar det om Hemavanområdet.

– I fjol drogs en skidåkare med i en lavin i Kittelfjäll. Han var blå och andades svagt när räddningsmanskapet grävde fram honom. Men han överlevde, berättar Per-Olof Wikberg lavinansvarig på Naturvårdsverket.

I Västerbotten är det Hemavanfjällen som får prognoser 2016. Förutom Hemavan får även Åre och Abisko prognoser i vinter. Nästa år byggs prognoserna ut. Då blir det lavinprognoser också för bland annat Kittelfjäll, Borgafjäll och Marsfjället, säger Per–Olof Wikberg.  

Gör lokala bedömningar

Lavinrisken bedöms efter en skala mellan ett till fem, där fem är den högsta risken.

– I Hemavan finns det områdesansvariga, lokala lavinexperter som varje dag gör en bedömning av lavinläget. De gräver i snön och tittar på lavinrisken. Tillsammans med ett antal observatörer som också tar prover i snön görs en prognos centralt på naturvårdsverket, berättar Per–Olof Wikberg.

På webbsidan lavinprognoser.se kan du varje dag läsa om lavinrisken. Prognoser kommer också att finnas på hotellen och vid liftanläggningarna i länet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.