Foto: SVT.

Omklädningsrummet en dold plats där mobbning frodas

Uppdaterad
Publicerad

Mobbning bland barn är extra vanligt i samband med skolidrotten. Det gör att många elever inte vill duscha efter gymnastiklektionen.

I dag utsätts ungefär ett barn i varje klass för mobbning, och enligt Friends ligger både omklädningsrummet och toaletten i topp bland platser där mobbning och kränkningar förekommer mest.

På Bräntbergsskolan i Umeå uppmärksammade man att många tyckte att det var jobbigt att duscha. Där har man därför satt in draperier och gjort en avskild dusch för den som vill vara ensam. I samband med det har det blivit fler som duschar, men fortfarande är det många som väljer att inte göra det.

#mobbning

Känslig ålder

– Det är ju en miljö som är känslig när de i den här åldern ska börja klä av sig inför varandra, säger idrottsläraren Lars-Gunnar Skoog, som undervisar högstadieelever, och fortsätter:

– Duschprocenten skulle jag tippa, för årskurs sju, är femtio procent. Det händer ju mycket i kropparna i den åldern, och då är det nog extra känsligt. Det är jobbigt oavsett om man är tidigt eller sent utvecklad, säger han.

Ronja Nilsson har skrivit en C-uppsats om just problematiken i omklädningsrum. Hon har därför frågat drygt 100 niondeklassare i Umeå hur det är att byta om på skolidrotten.

– Många var rädda att någon skulle se dem. Man var rädd att dörrarna skulle öppnas, eller att det fanns fönster– och så var man rädd för mobilkameror, berättar hon.

Hälften duschade inte

Av de 100 elever hon frågade svarade ungefär hälften att de aldrig duschade efter gymnastiken. Nu nu tror Ronja Nilsson att det måste ske en förändring.

– För det första skulle det finnas en lärare i omklädningsrummet; en kvinnlig i tjejernas och en manlig i killarnas. Sedan tycker jag inte att man ska få ha telefonerna med sig, eftersom det innebär en sådan risk för eleverna.

Så du tycker att det borde vara mobilförbud på gympan?

– Ja. Jag är inte väldigt för mobilförbund annars, men när det är ett stort problem så är det en möjlig lösning.

Idrottsläraren Lars-Gunnar Skoog tycker att det har fungerat bra med den avskilda duschen, som en handfull elever väljer att nyttja. Och när det kommer till duschandet tycker han inte att man ska förstora upp problemet.

– Men ska inte göra sådan jättestor grej av det. Jag fokuserar mest på hygienbiten, att det är inte så fräscht att sticka upp till skolan och lukta svett sedan. Försöka att göra en sådan grej av det, säger han.

SVT granskar mobbning i skolan

SVT Nyheter granskar mobbningen i skolan i samband med realityserien ”Morgans mission” som har premiär i kväll, 5 oktober.

I vår granskning vill vi gärna ta del av dina berättelser och upplevelser: Har du blivit mobbad? Har du mobbat? Oroar du dig för barnen? Berätta för oss på SVT Nyheters Facebook-sida, eller via Twitter genom hashtagen #mobbning.

Det går också alldeles utmärkt att maila oss på: svtnyheter@svt.se

  • Morgans mission

I serien ”Morgans mission” får man följa skådespelaren Morgan Allings kamp mot mobbning och kränkningar. Tillsammans med en av landets främsta forskare i området tar Morgan sig an en helt vanlig 8:e klass och lär dem om mobbning.

Serien är i fem delar och sänds på måndagar klockan 20.00 i SVT1 och SVT Play.

Här kan du läsa mer om programmet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#mobbning

Mer i ämnet