Arkivbild. Foto: TT

Ordningsvakt åtalas för lögn i hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

En ordningsvakt i Umeå åtalas för att ha ljugit under ed i hovrätten för att skydda sin kollega. Han riskerar nu fängelsestraff.

En ordningsvakt friades i tingsrätten för att ha använt övervåld på en krog i Umeå i samband med en avvisning av en gäst. Fallet överklagades till hovrätten som dömde samme man för tjänstefel.

Sattes i smärtsam position

Händelsen utspelade sig i mars 2013 när en berusad gäst på krogen skulle avvisas. Denne sattes i handfängsel i vaktrummet väntan på polis. Där placerades den omhändertagne gästen i en position med knäna vilandes mot golvet och benen upplyfta. Det gjorde att hela kroppsvikten vilade på knäna, vilket ska ha varit väldigt smärtsamt.

Polisexperter har vittnat om det inte är försvarligt att sätta en omhändertagen i en sådan position och ordningsvakten dömdes sedan också för tjänstefel.

Misstänks ha vittnat falskt

En kollega som befunnit sig i vaktrummet uppges ha vittnat till vaktens fördel i hovrätten, men åtalas nu för mened. Enligt åklagaren har han ljugit i hovrätten under ed för att skydda sin kollega.

Påföljden kan bli fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.