Maskerade män kom över 170 000 kronor Foto: Polisen

Överfölls av rånarna: ”Känns som actionfilm”

Uppdaterad
Publicerad

Den anställde på hotellet överrumplades av rånarna, bands och fick en kniv tryckt mot halsen. I förhör berättar den hotellanställde om dramatiken.

Vid halv tre-tiden på natten den 3 november förra året går larmet. Mannen, som egentligen inte skulle ha jobbat just den här natten, går till kontoret där larmet utlösts. När han öppnar dörren möts han av en maskerad person som rusar mot honom. Han försöker stänga dörren men ytterligare två personer dyker upp. Plötsligt faller han baklänges och får dörren över sig.

Pistol mot huvudet

Männen placerar honom på knä på golvet och en pistol (som senare visade sig vara en målad leksakspistol) riktas mot hans huvud. Någon av männen säger: ”Så länge du är medgörlig så kommer det att gå bra.”

Rånet mot Hotell Lappland

I förhöret beskriver den hotellanställde adrenalinpåslaget:

”Alltså, hände det här på riktigt eller var det en film eller vad var det där för nånting? Känns som en amerikansk actionfilm, typ.”

Tejpar händer och fötter

Pistolen byts ut mot en kniv som trycks mot hans hals. Han tycker det ser ut som den som en armékniv, 30 centimeter lång. Rånarna tar med honom in på kontoret och frågar om det finns pengar och var nyckeln till kassaskåpet ligger. Han pekar. De tejpar hans händer och fötter och när larmet går blir de stressade. Han hör hur det prasslar när rånarna snabbt tömmer kassaskåpet på 170 000 kronor.

”Vad hade kunna hänt?”

Så fort de gått lyckas han ta sig loss. Han springer till receptionen där han ser en bil försvinna bort på vägen.

När polisen frågar hur det känns efteråt svarar han:

”Det är ju först nu jag börjat tänka, vad hade kunna hänt? Ju mer jag tänker på det ju läskigare känns det.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rånet mot Hotell Lappland

Mer i ämnet