Sorgligt kärleksdrama på Operan

Uppdaterad
Publicerad

Kulturhuvudstadsårets första operapremiär har hållits i helgen. Det är ett klassiskt drama om obesvarad kärlek.

Under lördagen hade operan Eugen Onegin premiär på Norrlandsoperan i Umeå. Tjajkovskijs klassiska opera sjungs av bland andra Peter Mattei och Maria Fontosh.

Det är ett kärleksdrama som handlar om Eugen Onegin, en dandy som lever i sus och dus i Sankt Peterburg. Den andra huvudrollen är Tatiana, en ung kvinna från landet, som träffar Onegin via hans vän, poeten Lenskij. Tatiana blottar sitt hjärta i kärleksbrev till Onegin, men han avvisar henne och flirtar i stället med hennes syster Olga, Lenskijs fästmö. Lenskij utmanar Onegin till en duell och dör på kuppen.

Efter några års kringflackande återvänder Onegin till Sankt Peterburg och när han återser Tatiana blir han bottenlöst förälskad i henne. Men då är det redan på tok för sent. Så beskriver Norrlandsoperan handlingen på sin hemsida.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.