Foto: SVT.

”Parisare åt folket – folket åt parisare!”

Uppdaterad
Publicerad

Ett 30-tal av Parisareakademins ledamöter samlades i Skellefteå på måndagen. De hoppas att maträtten ska slå igenom även i södra Sverige.

Det är bråttom när svenska Parisareakademien håller extrakongress i Skellefteå. Kocken Rickard Lövmark kämpar med de sista exemplaren på stekbordet.

– Medvurst av god kvalitet är lätt att få tag på häruppe, säger ”Löme” som han kallas.

En äkta parisare

En äkta parisare består av en tjock skiva medvurst eller annan korv. Senap, ketchup och bostongurka läggs på den grillade korven, som tar plats mellan två grillade bröd.

– Det är svårare med brödet. Det får ju inte finnas frön ovanpå. Då är det hamburgerbröd, och det går ju inte, fortsätter kocken Rickard Lövmark.

Extrakongress i Skellefteå

En äkta parisare kan vara svår att uppbringa i Stockholm, där svenska Parisareakademiens president Tommy Schönstedt har bott de senaste 40 åren. En stor del av akademiens ledamöter finns i Tommys hemstad Skellefteå. Ett 30-tal har samlats till den extra kongressen.

– Man håller kongress för att det är kul. Och har man kul så är det roligt, konstaterar Tommy Schönstedt med viss inbyggd logik.

Föddes på 1950-talet

För många är Tommy Schönstedt synonym med en av tidningen Expressens vassaste reportrar. Kärleken till hemstaden har aldrig försvunnit. Och många av stadens profiler sluter bakom Parisareakademiens valspråk: ”Smaken framför allt”.

– När den kom på 50-talet så hette den nattparisare, konstaterar före detta landshövdingen Lorentz Andersson med ett belåtet leende. Efter dansen åts det nattparisare vid Korv-Ivars, medan kvällen diskuterades.

Margareta Bäckström – som sångerska känd under artistnamnet Tuttan Renholm – har också ett kärleksfullt förhållande till parisaren.

– Det godaste jag vet...med senap, ketchup och bostongurka – och en Trocadero till, säger hon.

Ingen parisarsmörgås

Längre söderut är det vanligare att en parisare associeras med en köttfärsbiff och ett ägg på ett bröd. Men det tar Parisareakademin avstånd från.

– Det är en parisarsmörgås, det är en helt annan sak, säger Tommy Schönstedt.

President Schönstedt tror och hoppas att parisaren ska få ett sent genombrott även i södra delar av Sverige.

– Parisare åt folket. Folket åt parisare!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.