Polisens internetspaning kritiseras

Publicerad

Rikspolisstyrelsen riktar kritik mot Polisen i Västerbotten för att vara för dåliga på att använda internet i sin spaning efter narkotika.

Västerbotten är ett av fyra län som granskats av Rikspolisstyrelsen. Kritiken handlar om att man inte tillräckligt nyttjar internet som spaningskälla.

Men kritiken når över målet, tycker underrättelsepolisen i Umeå.

– Jag kan förstå kritiken i sig, för vi har inga riktlinjer inom svensk polis hur vi ska bedriva internetspaning, säger Inga-Lena Jonasson, chef på Kriminalunderrättelsetjänsten.

Det är enkelt att handla över nätet, man kan vara helt anonym och få hem preparatet direkt i brevlådan. Posten är största leverantören av droger.

– Vi använder redan internetspaning i Västerbotten. Det är ett verktyg vi använder hela tiden. Näthandeln är ju stor, vi ser med farhågor på internetdroger som kanske inte alltid är narkotikaklassade.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.