Foto: SVT

Premiär för samisk föreställning

Uppdaterad
Publicerad

I morgon är det premiär på Norrlandsoperan med den musikaliska föreställningen ”Mon lean duhát jagi/Jag är tusen år”, som handlar om den samiska historien på Nordkalotten sedan istiden fram till våra dagar. Den spelas på tre språk med skådespelare från tre teatrar i två länder. Det är en pjäs som berättar en aldrig tidigare berättad historia.

– Det är ingen som har berättat det här ur det här perspektivet tidigare, säger regissören Lena Engqvist Forslund, som också är teaterchef på Giron Sami Teahter i Kiruna, det samiska folkets teater.

Berättelsen utspelar sig under 12000 år, från istiden till vår tid. Pjäsen är en del av Kulturhuvudstadsåret och Västerbottens museums Rock Art in Sapmi, och ett samarbete mellan norska Beaivváš Sámi Theatre, Giron Sámi Teáhter och Dramaten. Norrbotten NEO spelar musiken av Svante Henrysson. Pjäsen spelas på sydsamiska, nordsamiska och svenska.

Den kommer att spelas runt om i länet efter premiären i Umeå. Senare i år ska den också spelas i Norge, Finland och på Dramaten i Stockholm.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.