• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Foto: SVT

”Lennart Holmlund tar en paus”

Uppdaterad
Publicerad

Lennart Holmlund fick skarp kritik när Umeå arbetarekommuns ordförande Harriet Hedlund och kommunalrådet Hans Lindberg (S) höll presskonferens. – Förtroendet är skadat, säger Harriet Hedlund.

Socialdemokraterna har under flera dagar diskuterat Lennart Holmlunds vara eller icke vara i partiet. Det förre kommunalrådet har bland annat skrivit att romer bajsar annorlunda än svenskar.

”Jag var och såg hur det såg ut på OK på Carlslid och så har aldrig svenskar bajsat, aldrig i livet”, skrev han i ett inlägg.

Lennart Holmlund

Idag kom beskedet att han tar en paus efter samtal med Umeå arbetarekommun.

– Lennart Holmlund kommer ta en paus från sina politiska uppdrag med start idag. Han kommer inte närvara vid fullmäktige på måndag till exempel, säger Hans Lindberg.

Pausen gäller även uppdragen i styrelserna i kommunala bolag.

Tar starkt avstånd

Pausen gäller tills vidare men han blir kvar i partiet.

– Vi tar starkt avstånd från de här uttalandena, säger Hans Lindberg.

Arbetarekommunen ser allvarligt på kommentarerna.

– Hans bloggkommentarer skadar arbetet för ett mer jämlikt och solidariskt samhälle. Det sprider en fördomsfull bild av en redan utsatt grupp i vårt samhälle. Han får tänka till innan han skriver något mer. Vi kommer inte acceptera att det händer igen, säger Harriet Hedlund.

Har flera uppdrag

Lennart Holmlund slutade som kommunalråd för ett år sen, men är inte sysslolös utan sitter i flera styrelser. Han har bland annat följande styrelseuppdrag:

Kommunala bolaget INAB

Infrastruktur i Umeå AB

Umeå Badhus AB

Ledamot i Region Västerbottens arbetsutskott

Ledamot i kommunfullmäktige i Umeå

Ledamot i Björklöven AB.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lennart Holmlund

Mer i ämnet