Foto: Fredrik Sandberg/TT

Priserna på bostäder rusar

Uppdaterad
Publicerad

Priserna på bostadsrätter har rusat i Umeå. Trots att det varit sommarmånader och semestrar har priserna ökat med 18 procent de senaste tre månaderna. I Västerbotten som helhet har priserna på bostadsrätter gått upp med 13 procent. Det visar nya siffror från Mäklarstatistik.

Det är främst den fortsatta bristen på bostäder som pressar upp priserna i Umeå, men trenden syns i hela länet. Priserna har klättrat uppåt med hela 13 procent under den senaste tremånadersperioden. I riket i stort har priserna under samma perdiod gått ner med fem procent.

 Även priset på villor går upp i länet. Bara de senaste tre månaderna har priset för en villa ökat med fem procent, visar siffror från Mäklarstatistik.

– Framförallt är det bristen på hyresbostäder som gör att även studenter måste köpa sitt boende. Dessutom har kommunen växt och det är fler som flyttar upp söderifrån och är vana vid en högre prisbild, säger Jörgen Lundgren som är mäklare i Umeå.

Ökar även i Skellefteå

I Skellefteå märkt samma trend som i Umeå. Fler vill bo centralt och det pressar upp priserna även utanför innerstaden. Samtidigt väljer allt fler att bygga nytt.

– Villapriserna i kommunen har den senaste tiden ökat vilket gjort att fler Skellefteåbor visat större intresse för nybygge, säger Fredrik Lindfors, mäklare på Svensk fastighetsförmedling i Skellefteå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.