Foto: TT

Historiskt regnrekord har slagits

Uppdaterad
Publicerad

Regnrekordet för maj månad har slagits. Det har aldrig regnat så mycket i Västerbotten sedan 1880-talet.

Maj har varit ovanligt regning i Västerbotten. Nu slås även ett uråldrigt rekord i nederbörd. På Holmön har det regnat över 100 mm för första gången någonsin i maj. Hittills har det regnat 101,6 millimeter. Det gamla rekordet från 1800-talet ligger på 90,3 mm.

– Det är den blötaste maj någonsin på Holmön, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

Mer nederbörd att vänta

Även Bjuröklubb i Västerbotten är nära ett nytt rekord. Hittills har det regnat 94,2 mm. Majrekordet från 1991 är på 100,8 mm.

– Det är nära att rekordet slås. Det behövs inte så mycket mer regn och i helgen kommer ett nytt nederbördsområde in över Västerbotten, säger Ohlsson.

Varför regnar det så mycket?

– Vi har fastnat i ett lågtryck. Flera lågtryck har dragit in över Sverige under maj. Den där varmluften har inte kommit, istället har det varit svalt och ostadigt.

Hur länge ska det regna?

– Det kommer fler nederbördsområden i början av nästa vecka, främst på måndag och onsdag. Men sedan vänder det och blir alltmer stabilt. Det blir både uppehåll och varmare i slutet av nästa vecka, lovar Alexandra Ohlsson.

Rekordfå soltimmar

Förutom regnrekordet kommer Umeå troligen att slå bottenrekord i soltimmar i maj. Det tidigare bottenrekordet är 177 soltimmar i maj. Hittills har Umeå fått 140 timmar.

– Som det ser ut kommer Umeå inte att få mer än tio soltimmar i helgen, så troligen slås det rekordet, säger Ohlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.