Det var på den här balkongen som den 59-årige läraren attackerade sin chef med en yxa. Bilden till höger är från häktningstillfället. Foto: SVT

Rektorn har vaknat

Uppdaterad
Publicerad

Den kvinnliga rektorn som misshandlades svårt på Olof Palmes gata i Umeå har vaknat. Det bekräftas av polis och flera oberoende källor till SVT.

Den 19 maj berättade SVT Västerbotten om den brutala yxattacken som ägde rum i centrala Umeå. En lärare, som bara dagar innan mejade ner tre ungdomar på Tegsbron, överföll en rektor i sitt hem och misshandlade henne svårt.

Den kvinnliga rektorn har legat nedsövd sedan överfallet men enligt flera källor ska hon nu ha vaknat.

Misstänkte läraren i Umeå

– I helgen har respiratorn kopplats bort och hon har flyttats från intensiven till en annan avdelning, säger en person och fortsätter:

– Hon är så klar i huvudet att hon minns sitt personnummer och rör på armar och ben.

Polisen bekräftar

Kvinnans tillstånd ska fortfarande vara allvarligt. Polisens presstalesman Peder Jonsson bekräftar läget.

– Kvinnan är vid medvetande, men vi går inte ut med några fler detaljer.

Enligt Olle Andersson, chef för grova brott vid polisen i Västerbotten, att polisen har pratat med kvinnan. Vad som sagts vill man däremot inte kommentera.

– Det är inget vi går in på. Vi tar det lte försiktigt. Vi kommer hålla fler förhör när hon är så pass stark att vi kan hålla ett bra förhör, säger han.

Den misstänkte läraren har erkänt handlingen och sitter häktad för försök till mord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkte läraren i Umeå

Mer i ämnet