Resenärer rasar mot ny tågavgift

Publicerad

Nu blir det dyrare att lösa sin tågbiljett ombord på Botniatåg. Från och med första september införs en extra avgift på 70 kronor. Det här innebär mer än dubbelt så dyra biljetter på vissa sträckor för dem som inte kan lösa sin biljett via nätet.

Det är för att komma bort ifrån biljettförsäljningen ombord som Botniatåg nu inför en straffavgift på 70 kronor för dem som köper biljetten ombord på tåget.

Botniatåg vill att man ska köpa biljetten via mobiltelefon eller dator istället, eller i en automat. Men någon sådan automat finns varken i Vännäs, Hörnefors eller i Tvärålund. Och det här får negativa konsekvenser för dem som bor i på de här orterna och ska in till Umeå, till exempel.

50 kronor blir 130

– Från att betala 50 kronor till Vindeln som är åtta minuter bort så skulle jag få betala 130 kronor imorgon, säger Charlotte Ulander och fortsätter:

– Det är ju väldigt nonchalant av Norrtåg att belägga resenärerna med avgift istället för att lösa det själva.

Vill ha bort ombordköpen

Botniatågs vd Björn Nilsson säger att syftet är att styra bort köpen ombord tågen, men att man fortfarande behåller möjligheten.

– Det blir ju dyrare, men du får ett fantastiskt bra pris om du köper innan, säger han.

Enligt resenären Charlotte Ulander har företaget förklarat att förändringen bland annat beror på att konduktören inte hinner ta betalt på vissa korta sträckor.

– Det kan man ju lösa med två konduktörer på just de sträckorna. Men istället tar man alla rätt över.

– Det är nästan som att de vill att man inte ska åka tåg, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.