Foto: SVT

Ridskolan har bajsproblem – nu ska skiten brännas

Uppdaterad
Publicerad

Hippologum har problem. Varje vecka måste de göra sig av med 20 ton hästgödsel och när det snart inte längre finns någon som kan ta emot det hotas föreningens framtid. Men lösningen kan vara en egen förbränningsanläggning.

Att transportera bort gödseln kostar Hippologum 700.000 kronor om året och är en kostnad de tidigare inte debiterats. Men det är inte den ekonomiska aspekten som är det största hotet för Umeå ryttarförenings framtid. Snart har de inte längre någonstans att transportera gödseln eftersom att det inte finns någon aktör som kan ta emot den på lång sikt och det är inte optimalt som växtgödsel heller.

– Har vi ingenstans att köra gödseln står vi med i princip 100 ton gödsel ute på gården, och då måste vi stänga inom en månad, säger Umeå ryttarförenings styrelseordförande Peter Lindeberg.

Bränna på plats

Idén om att omvandla hästgödseln till energi skulle inte bara rädda föreningens framtid, det skulle kunna gynna både Hippologum, miljön och Umeå kommun.

– Vi tror på lösningen att ha en egen förbränningsanläggning där vi bränner gödseln på plats. Det är ju bra för miljön också eftersom att det inte innebär några transporter, säger Lindeberg och fortsätter:

– Sedan kan vi ju ta vara på värmen, antingen till vår egen anläggning eller det lokala allmänna nätet.

Bjuder in kommunen

Umeå kommun besökte nyligen Ridstadium i Timrå för att titta på deras lösning på samma problem. Där har de tillsammans med Timrå kommun byggt upp en liknande förbränningsanläggning som Hippologum skulle vilja bygga. Men för att förslaget ska kunna bli verklighet i Umeå måste kommunen också vara med på tåget.

– Jag tycker att det är en bra idé om man tittar utifrån ett hållbarhetsperspektiv. Vi jobbar hela tiden med energieffektiviseringar och vi vet att Hippologum har kostnader för fjärrvärme på drygt 400.000 kronor per år. Kan vi få ner den med en sådan här metod är det intressant, säger Dan Vähä, fastighetschef Umeå kommun.

Ska utreda

Men något beslut om det blir en förbränningsanläggning vid Hippologum är i dagsläget en bit bort. 

– Vi har påbörjat en utredning som vi hoppas ska bli klar under våren. Men sedan är ju den stora frågan finansieringen eftersom att kommunens investeringsbudget redan är beslutad. Så vi ska titta på om det här är lönsamt och om det går att få fram investeringspengar, säger Vähä. 

Vad skulle en sådan här förbränningsanläggning kunna kosta?

– Det vet vi inte riktigt än, det är ju det jobbet vi ska göra nu med en utredning. Men det är ett antal åtskilliga miljoner i det här läget.

En sista räddning

Den här lösningen kan vara ryttarföreningens sista räddning. Om kommunen beslutar sig för att inte vara med finns risken att man tvingas lägga ner verksamheten enligt ryttarföreningens styrelse, och då har hundratals ryttare inte längre någonstans att rida.

– Umeå ryttarförening är ju en av Umeås största ungdomsgårdar. Vi har omkring 650 ridande i veckan, så det är en otrolig anläggning där merparten är tjejer, berättar Lindeberg.

– En sådan här stor och fin anläggning med bred ungdomsverksamhet ska givetvis inte hotas av nedläggning, tycker jag, säger Vähä.

Hippologum har plats för drygt 120 hästar och är en av Sveriges största hästanläggningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.