Rolf har gett blod i 50 år

Uppdaterad
Publicerad

Rolf Appelblad från Tavelsjö har gett blod i över femtio år.

Ikväll hyllades han och ytterligare nästan hundra personer för sina insatser som blodgivare.

Han håller upp sitt blodgivarkort som han fick för 52 år sen, hösten 1963.

– Jag gjorde lumpen och då hade man två kronor och femtio öre per dag. Gav man blod fick man trettio kronor istället och det var ju ett bra tillskott. Det var väl därför man började med att ge blod men sedan har det blivit en vana och så känner jag att jag gör en god gärning, säger Rolf Appelblad som kommer från Tavelsjö utanför Umeå.

Du känner dig frisk och kry?

– Jajamän, tack vare att jag ger blod. Jag dansar gammeldans och är ute med motorsågen i skogen varje dag trots att jag är över 70 år, säger han och tar ett skutt.

Bjöds på middag som tack

Det var Blodsjukas förening i Umeå som bjöd närmare ett hundra blodgivare på middag och en fin gåva för sina blodgivarinsatser nu ikväll. Alla hade mellan 25 och 50 år bakom sig som blodgivare.

– Jag tror att folk känner att de har en möjlighet att göra någonting bra. Det är bra för samhället att vi har blodgivare och vi skulle inte klara verksamheten vid sjukhuset om vi inte hade dem, säger Helena Lindholm som är avdelningschef vid Blodcentralen, NUS.

En kubikmeter blod

Rolf Appelblad lägger pannan i djupa veck när han får frågan om hur många liter blod han har gett under sina femito år som blodgivare.

– Hmmmm, vad ska vi tro... ja, en kubikmeter kanske. Närmare 1000 liter, säger han och skrattar gott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.