Gruvarbetaren Rune Lundberg överlevde nästan fem timmar instängd i Kristinebergsgruvan efter en dramatisk brand. Foto: SVT

”Jag beslutade mig för att överleva”

Uppdaterad
Publicerad

Rune Lundberg berättar om hur han satt fast i gruvan i Kristineberg och med hjälp av sin sinnesnärvaro lyckades lura döden.

I nära fem timmar satt den 55-årige gruvarbetaren fast i sin hytt i ett borraggregat på tusen meters djup när de brann för fullt i en kompresor i Bolidens gruva i Kristineberg i augusti 2013.

– Då tänkte jag vad gör jag nu? Nu är goda råd dyra!

Gruvbrand i Kristineberg

Stannar i hytten

Han insåg att den enda chansen att överleva var att stanna i hytten. Men han var osäker om den skulle hålla tätt.

– Sen jag hade konstaterat att jag både hade syre och att det inte kommit in rök, då vart jag lugn, säger Rune Lunberg som hade tagit skydd i gruvans hytt.

Men trots det allvarliga läget levde hoppet. Även om han räknade med att få stanna ett par dagar innan räddningspatrullen hittade honom.

– Jag beslutade mig för att överleva. Jag klarade själv att hålla ute röken. Värre var det om elen skulle försvinna. Men jag visste att de skulle hitta mig så smånigom om jag stannade i hytten.

Räddningen

Efter fyra och en halv timme i ensamhet såg han skenet från ett stearinljus bakom sig. Han reste sig upp.

– Jag förstod att det var rökdykare. Jag hörde hur de skrek åt varandra och jag tror garanterat att de trodde jag var död.

Möttes av applåder

När Rune Lundberg så småningon kom ovan jord igen stod arbetskamraterna där och applåderade.

– Det tyckte jag var strongt gjort av dem. Jag är imponerad att det gick som det gick och att de kom och hämtade mig.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvbrand i Kristineberg

Mer i ämnet