Foto: SVT.

Så räddar de blomstrande ängar

Uppdaterad
Publicerad

Naturskyddsföreningen gör sitt bästa för att rädda de blomstrande ängar som ännu finns kvar. Varje år på Ängens dag samlas folk på ett hundratal platser runt om i landet för att göra en insats.

I Storliden var det full aktivitet under onsdagen.

– Det här är jätteroligt! En tradition som vi har haft i sju år. Jag tycker att det är så skojigt att barnen är intresserad av att bevara det här sättet att ta hand om hö, säger Siw Jonsson.

Fjärilar särskilt utsatta

Den biologiska mångfalden hotas bland annat av nedläggning av jordbruksmark, kvävenedfall och en allt intensivare markanvändning. Fjärilarna är särskilt utsatta och många arter har minskat mycket kraftigt under de senaste decennierna.

”Bättre mångfald”

Enligt FN är klimatförändringar också en av de viktigaste orsakerna till förlust av biologisk mångfald. Ängen är den artrikaste naturtypen i Sverige och så mycket som 40 arter kan finnas på en kvadratmeter. Genom att slå och hålla ängsmark öppen bidrar man till en bättre naturvård.

– Det ger större chans för blommorna att växa och skapar en bättre mångfald, konstaterar Susanne Odell, på plats i Storliden för att hjälpa till.

Änvänder sällan lie

Men det är inte helt lätt att hantera en lie, konstaterar Lars Odell bredvid.

– Det är en konst att använda de här redskapen. Vi använder ju dem så sällan, så man är ju inte någon stjärna direkt. Men det är otroligt roligt! säger Lars Odell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.