Foto: SVT

Sagateatern får förlängt kontrakt

Uppdaterad
Publicerad

Umeå Teaterförening får fortsätta hyra Sagateatern ännu ett år. Det belsutade kulturnämnden under tisdagen.

Umeå Teaterförenings hyreskontrakt i Sagateatern skulle ha upphört i juni i år. Det efter att kulturnämnden beslutat om att dra in enskilda bidrag efter kulturhuvudstadsåret.

Planen att riva Sagateatern har ständigt legat på agendan. Men då planen skjutits upp med planerat startdatum 2017 får nu teaterföreningen fortsätta att husera i lokalerna på Kungsgatan.

– Det är oerhört glädjande och vi är förtjusta att vara i lokalerna. Det känns som att hela kulturlivet är överhettat sedan kulturhuvudstadsåret, och därför känns detta beslut oerhört lugnande för föreningen, säger Anna Cedergren.

Lokalen är i stort behov av renovering, men att få stanna under ett år till underlättar ändå för föreningens fortsatta arbete. Efter det intensiva kulturhuvudstadsåret är det också skönt att inte hastigt behöva hitta alternativa lokaler.

– Vi har jobbat väldigt hårt under 2014. Då är det skönt att det inte sker så stora förändringar. Det är bra att ta det lite mer piano.

– Det är en helt charmerande lokal. Många har sina första minnen av teater och bio där, det känns kul att kunna förlänga ett år till, säger Anna Cedergren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.