Sälfie åter i det fria

Uppdaterad
Publicerad

Nu har sälungen Sälfie fått lämna Lycksele djurpark. På måndagen kördes han ner till kusten och släpptes ut i det fria. Förhoppningsvis ska han nu klara sig på egen hand.

Det var i slutet av april som den övergivna och undernärda sälungen hittades utanför Luleå. Polisen larmades, och på den vägen hamnade den lilla vikarsälen i Lycksele. Där har den fått äta sig fet på sill och gått upp i vikt.

När Sälfie kom till Lycksele vägde han åtta kilo, nu väger han femton och anses tillräckligt stor för att släppas ut i havet igen.

– Det är bra att vi kan göra en insats, säger Iréne Sjögren, vd på Lycksele djurpark.

Tillbaka till havet

På måndagen hämtade länsstyrelsens personal Sälfie på djurparken och körde honom till kusten, där han med båt kördes ut på statligt vatten innan han släpptes fri.

Det är en rätt ovanlig insats här uppe i norra Sverige, enligt Michael Schneider på länsstyrelsen, men han tror att Sälfie är tillräckligt stor för att klara sig på egen hand och dessutom har han fått lite jaktträning på djurparken.

– Man har försökt stimulera honom att fånga fisk i rörelse, så det ska nog gå bra, säger Schneider.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.