Foto: SVT.

Nu tar kvinnorna över skogen

Uppdaterad
Publicerad

Naturbruksprogrammet i Lycksele har tidigare dominerats av män. Men nu är kvinnorna i majoritet och många hoppas på ett jobb i skogen.

I årskurs 1 på Naturbruksprogrammet på Tannbergsskolan i Lycksele går bara två killar – resten är tjejer. Ett trendbrott, eftersom programmet tidigare dominerats av män. En av eleverna är Sandra Lindström och hon tvekade aldrig inför sitt val.

– Skog och jakt och fiske är jag uppväxt med så det var ganska självklart. Lärarna gjorde det ännu mer självklart! säger Sandra Lindström i årskurs 2.

Jagade ripa

Förutom att till exempel köra röjsåg, så består programmet mycket av jakt och fiske. För en vecka sedan kom Sandra hem från den senaste expeditionen.

– Vi var till fjälls och jagade ripa och fiskade. Kul var det! säger Sandra Lindström.

Inte lika fysiskt längre

Det är inte bara Naturbruksprogrammet som lockar allt fler kvinnor. Till Jägmästarprogrammet vid Sveriges lantbruksuniversitet är nu var tredje sökande tjej, vilket också är en ökning.

– Jag tror att vi ser det i samhället i stort att tjejerna kommer in i mansdominerade branscher i större grad. Sen är det ju 40 procent av skogarna som ägs av kvinnor och med dagens teknik är det inte lika fysiskt krävande att jobba i skogen, säger Johanna Nilsson, som är lärare på Naturbruksprogrammet i Lycksele.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.