Hagamannen debatterades i Almedalen. Foto: SVT

Se Hagamannen debatteras i Almedalen

Uppdaterad
Publicerad

Frågan ”När kan en våldtäktsman släppas fri?” debatterades i Almedalen under onsdagskvällen – och Hagamannen i synnerhet.

På onsdag kväll debatterades Hagamannen i Almedalen. Det var bland annat Ida Östensson, samhällsdebattör uppväxt i Umeå, och skribenten Ann Heberlein som diskuterade frågan ”När kan en våldtäktsman släppas fri?”, med tanke på att Hagamannen släpps ur fängelset den 28 juli.

Ida Östensson fick inledningsvis beskriva hur det var i Umeå under de år som Hagamannen satte skräck i staden:

Hagamannen

– Jag lärde mig allt om rädsla – vardagsrädsla, jag lärde mig allt om ansvar och om hur jag skulle kunna självförsvara mig på olika sätt, säger Ida Östensson och ger exempel:

– Förfesterna ägnades åt att prata strategier, om det skulle hända något. Alltifrån att nyckelknippan alltid skulle vara mellan fingrarna till att när vi skulle springa så var det motvarv för att inte ha någon bakom oss. Det var liksom en del av vardagen bara.

 Hela programmet går att se i SVT Play här – debatten om Hagamannen börjar runt 41:30 minuter in i sändningen. Se enbart delen som handlar om Hagamannen i klippet här ovanför!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hagamannen

Mer i ämnet