Foto: SVT.

Bakslag för gruvnäringen

Uppdaterad
Publicerad

Den planerade nickelgruvan i Rönnbäcken utanför Tärnaby har stött på ett hinder på vägen. Förvaltningsrätten i Luleå gick på de boende i områdets linje och har satt stopp för en förlängning av ett av gruvbolaget Nickel Mountain Groups undersökningstillstånd i trakten.

Enligt företagets vd Torbjörn Ranta kan domen få stor betydelse för svensk gruvnäring.

– Om det i fortsättningen blir en praxis att det bara går att få tillstånd för prospektering i sex år tror jag inte att det kommer att finnas någon prospektering kvar i Sverige framöver, säger Ranta till SVT nyheter Västerbotten.

Företaget Nickel Mountain group planerar att starta en nickelgruva bestående av tre dagbrott i Rönnbäcken några mil söder om Tärnaby. Företaget har fått ett av de tillstånd som behövs för att starta de tre planerade gruvorna. Samtidigt har företaget skaffat sig två undersökningstillstånd för större områden i anslutning till de planerade gruvorna.

Inga särskilda skäl

Men arbetet med undersökningarna har dragit ut på tiden. Undersökningstillstånden har en giltighetstid på tre år och företaget har fått en första förlängning. Nickel Mountain har ansökt om en andra förlängning. Men det har överklagats av flera personer som bor i närheten av den planerade gruvan.

För att en förlängning ska beviljas krävs enligt lagen att det finns särskilda skäl. I det här fallet anser förvaltningsrätten inte att företaget kan motivera att det varit omöjligt att hinna med alla undersökningar under de sex år man haft på sig och avslår därför ansökan.

Vill överklaga

Det är mycket ovanligt att överklaganden av undersökningstillstånd får stöd i förvaltningsrätten. Nickel Mountain Groups vd Torbjörn Ranta har inte hunnit läsa domen ordentligt men gör den preliminära bedömningen att företaget kommer att överklaga.

–  Frågan om det här undersökningstillståndet är inte av avgörande betydelse för projektet, men om det är början på en ny praxis som vi ser här så kommer det att få stora konsekvenser för svensk gruvnäring:

–  Om det i fortsättningen blir så att sex år är den längsta tid man kan få undersökningstillstånd är min bedömning att prospekteringen i Sverige kommer att försvinna, säger Torbjörn Ranta.

Gruvmotståndares delseger

Marie Persson i nätverket och föreningen Stoppa gruvan i Rönnbäck glädjer sig åt förvaltningsrättens beslut.

– Det känns ju jättebra att den här domen har kommit. För vår del innebär en gruva slutet på ett kulturarv och stora konsekvenser och frågetecken kring allt från hälsoaspekter för våra barn till att det blir omöjligt att leva kvar och bedriva företag. Vi är beroende av mark och vatten för att kunna bo och verka i våra traditionella områden.  

Torbjörn Ranta säger att domen kan få konsekvenser för en hel gruvbransch, vad tycker du om det?

– Vi har sett en växande gruvdebatt och många har börjat ifrågasätta Sveriges mineralpolitik som är gammaldags. Tyvärr slår den ut skydd för hälsa, miljö, urfolk och vatten. Det är en av anledningarna till att vi kämpar, vi tycker att det är märkligt att branschen har företräde framför allting annat, framför andra näringar. Det krävdes särskilda skäl för en förlängning, och det fanns inte. Det är väldigt viktigt att det kommer fram.

”Mellan hopp och förtvivlan”

Marie Persson vågar inte sia om domen kan få någon betydelse för framtidens gruvplaner.

– Vi pendlar mellan hopp och förtvivlan. Domen kommer förmodligen att överklagas, men vi är glada för den och kommer fortsätta att kämpa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.