Foto: SVT.

Semesterbilden lockar inbrottstjuven

Uppdaterad
Publicerad

Sju av tio svenskar använder sociala medier. Och så här års lägger många upp semesterbilder. Något som kan locka inbrottstjuvar enligt ett försäkringsbolag.

Det är försäkringsbolaget If som under det senaste året fått flera indikationer på att tjuvar spanar efter inbrottsobjekt på nätet.

Statusuppdateringar i sociala medier kan fungera som en invit för inbrottstjuvar i midsommar och kommentarer och bilder från exempelvis lantstället ger information om att vi inte är hemma.

– Man ska inte vara rädd för att använda sociala medier, men tänk på att bilderna kan ses av vem som helst om du inte har reglerat det i dina sekretessinställningar, säger Caroline Uliana, informationschef på If, i ett pressutskick.

Tusentals inbrott ifjol

Enligt Brottsförebyggande rådet anmäldes omkring 22 400 bostadsinbrott i Sverige förra året. Eftersom att yngre är de flitigaste användarna av sociala nätverk tycker If att det är bra att tala med familjens barn och tonåringar om vad de publicerar.

– En bild från midsommarfirandet på landet eller stranden i Grekland är kul att lägga ut, men kan locka tjuvar om fler än bara dina vänner kan se den. Med hashtaggar kan man dessutom nå ut till många fler än sina egna följare. Det är viktigt att alla i familjen förstår det, säger Uliana.

Tänk på det här:

* Håll koll på dina sekretessinställningar. Bestäm dig för vilka inlägg som ska visas för bara dina vänner och vilka som kan synas hos en bredare krets.

* Undvik att platstagga bilder på Facebook och Instagram, alltså att med en tagg visa var bilden är tagen i samband med att den läggs upp i sociala medier.

* Tala med de yngre familjemedlemmarna om hur de använder sociala medier, för att det inte ska få oönskade konsekvenser.

* Lägg upp dina semesterbilder i sociala medier när du har kommit hem igen.

* Visa inte dina värdesaker i sociala medier.

* Tänk efter innan du gör en statusuppdatering eller lägger upp en bild när du är bortrest.

Källa: If

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.