På väg mot volleybolltoppen

Uppdaterad
Publicerad

Norsjö är en av svensk volleybolls stora plantskolor och Sofia Andersson rankas redan som en av landets bästa juniorer – alla kategorier – trots är hon bara är femton år.

– Jag siktar på att bli bäst, säger Sofia frankt om sina ambitioner med sporten.

Under SM-slutspelet för juniorer ställde Norsjö Volley upp med flicklag U17, U19 och U21. Sofia utsågs som center i turneringens All Star Team i samtliga åldersklasser. Imponerande av en tjej som inte ens uppnått åldern för det yngsta laget.

– Min styrka är väl att jag är rätt så mångsidig, menar Sofia.

Volleybollfamilj

Sofia har spelat volleyboll längre än hon själv kan minnas.  Mamma Åsa och pappa Patrik är ledare och tränare i klubben – storasystrarna  Petra och Rebecka har spelet i elitserien och är förebilder.

I gynnsamma fall föds 20 tjejer och lika många killar varje år i Norsjö kommun. Inte mycket, men volleybollklubben lyckas ändå hålla ett lag i varje åldersklass från 6 år och upp till högstadiet.

I junioråldern blir det spelare från flera åldrar i varje lag.

– Sofia har gått den långa vägen, nu platsar hon i alla våra juniorlag och a-laget, säger huvudtränaren Tomas Bergqvist.

Bidrog till serieseger

Sofia har nyss spelat sin första säsong i Norsjös A-lag och bidrog till seriesegrarna i superettan och allsvenskan.  Efter elitserieäventyret för några år sedan tackar klubben numera nej till avancemang till högsta serien, av ekonomiska skäl.

Det är tillräckligt tufft att bekosta resorna i division 1, där närmaste motstånd finns 90 mil bort – i Stockholm. 

– Jag tycker om att resa med tåg. Vi har jättekul och kan umgås på resorna, säger Sofia.

Bra serve, lång räckvidd, utvecklat spelsinne, lätt för att lära – tränarnas positiva omdömen om Sofia är flera. Hennes viktigaste drivkraft är ändå att hon älskar sporten.

– Jag satsar mycket tid på volleybollen, men det är jättekul...

Närmast ser Sofia Andersson fram emot sommarens Beach volley-turnering i Norsjö.

Och sen då?

– Jag ska gå ut nian så det blir i alla fall en säsong till i Norsjö. Sedan väntar gymnasiet och då kan det bli volleybollgymnasiet i Falköping eller någon annan lösning. Vi får se, säger Sofia Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.