Sjuksköterskan på bilden har inget med händelsen att göra. Foto: TT

Sjuksköterska behandlade dotter – kritiseras

Uppdaterad
Publicerad

En sjuksköterska i Västerbotten kritiseras efter att under tre års tid ha varit behandlingsansvarig för sin tonårsdotter med neuropsykiatriska problem.

En sjuksköterska vid Skellefteå Lasarett anmäls nu för att ha behandlat en patient i övre tonåren med neuropsykiatriska problem, som senare visade sig vara sjuksköterskans dotter. Den unga kvinnan behandlades på Barn- och ungdomspsykiatriska kliniken BUP. Sjuksköterskan ansvarade för behandling medan läkare skrev ut medicin.

Av journalhandlingarna framgår det även att ingen personal på avdelningen antecknat några uppgifter om patientens hälsotillstånd under en period på åtta månader. När ärendet uppdagades i verksamheten beslutade avdelningsföreståndaren sig för att avbryta sjuksköterskans arbete med patienten. Chefsöverläkaren ska ha informerats om händelsen, gjort intervjuer med den inblandade personalen och genomfört en översyn av rutiner på avdelningen.

Verksamhetschefen ska bland annat ha kommenterat händelsen med att: ”Det är ytterst beklagligt och tragiskt att det gick flera år innan det upptäcktes att patientens behandling sköttes av vårdnadshavare.

Efter den bedömning som Inspektionen för vård och omsorg IVO, gjort så förtydligar man att det inte finns några rättsliga regler som förbjuder hälso- och sjukvårdspersonal att vårda och vara behandlingsansvarig för en nära anhörig. Man menar dock att det kan uppstå problem då gränsen mellan det privata och det professionella blir otydlig. Det kan alltså bli problem när det kommer till sekretess och att patientens integritet blir lidande. Det kan bland annat göra att patienten upplever att det känns svårare att lämna hälsorelaterade uppgifter.

IVO menar därför att vårdnadshavaren aldrig borde ha getts möjlighet att vara patientansvarig för sitt barn, och patienten inte borde ha satts i en sådan situation. För detta förtjänar vårdgivaren kritik. IVO gör däremot inga ytterligare åtgärder då verksamheten själva har ändrat rutiner och följt upp ärendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.