Torbjörn Norrman, arrangör Vindelälvsloppet 2015. Foto: SVT

Trend påverkar Vindelälvsloppet

Uppdaterad
Publicerad

Natten mot 2 juli startar Vindelälvsloppet, och det trots få anmälda lag. Det har varit en drygt tio år lång paus för loppet som nu hoppas på ett återuppväckt intresse för lagtävlingen.

Det är 10 lag som ska avverka sträckan Ammarnäs-Vännäsby i år, jämfört med över 300 lag på 80-talet.

– Vi är medvetna om att det är i minsta laget anmälda lag, men nu kör vi. Nu ska vi visa att vi klarar det, säger Torbjörn Norrman som möter upp vid den traditionella målgången i Vännäsby.

Att det inte är fler deltagare än funktionärer är inget som bekommer honom, men han säger samtidigt att man bör ha 50 anmälda lag nästa år för att få bäring i ekonomin. I år har länsstyrelsen och region Västerbotten gått in med vardera 25 000 kronor.

Många nya tävlingar

Parallellt har en rad andra lopp och tävlingar funnit sitt fäste i Västerbotten där den senaste löpartrenden tyder på ett totalt ökat deltagande.

– Det är helt klart så att fler springer nu och intresset har ökat på 2000-talet, men tävlingsformerna är annorlunda och det handlar inte alltid om att nå framgång tävlingmässigt utan att delta för att må bra, säger Göran Kero, tävlingsansvarig för Västerbottens friidrottsförbund.

Han ser att tävlingarna blivit fler och utvecklats till olika sorters utmaningar och kan konstatera att det gamla hederliga distriktsmästerskapet inte längre är vad det en gång varit:

– Det sker en utveckling och det är naturligt. Jag tror att vi inom friidrotten måste anpassa oss till den.

Utmaning

För Torbjörn Norrman och hans medarrangörer av Vindelälvsloppet blir utmaningen att få fler att intressera sig för just lagstafett.

– Tidigare var det nog lättare för folk att avsätta en halv vecka för ett sådant lopp, så det kommer säkert att ta lite tid att hitta tillbaka till lika stort deltagande som på 80- och 90-talen, tror Göran Kero.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.