Foto: SVT

Skäller ut jägare för skadade hundar

Uppdaterad
Publicerad

På kort tid har tre skottskadade jakthundar kommit in till veterinären i Slussfors. En var så illa däran att den fick avlivas. Anette Kriller som är veterinär i området är kritisk till att jägarna är så oförsiktiga.

När SVT kommer på besök visar Anette Kriller röntgenbilder på en fågelhund som fick två hagelkulor i bröstkorgen.

– Du ser här, säger hon och pekar. Kulorna sitter alldeles vid ryggraden och det här kunde ha slutat riktigt illa.

Det är till veterinärkliniken i Slussfors som många av jakthundarna som finns Västerbottens kommer till.

– Jag har sett flera hundra med skottskador och det här ökar hela tiden. Det är många fler än i fjol och året färre, säger hon.

Älghund så skadad att den fick avlivas

Minst tre skottskadade hundar har kommit in de senaste veckorna. En älghund var så illa skadad att den fick avlivas på plats. Anette visar en röntgenbild på älghundens knä som är helt söndertrasat.

– Det var också ett jättestort köttsår på utsidan och hela benet såg redan förstört ut. Jag blir chockerad när jag ser sådant här. Och det är tragiskt när det bara blir fler och fler hundar som kommer in dör. Det ganska svårt för mig att hantera, säger Anette Kriller.

Efterlyser aktsamhet

Det är i samband med att olika vilt jagas och skjuts som också hundarna råkar illa ut och nu efterlyser hon större aktsamhet hos jägarna.

– Om man går ut med ett gevär måste man vara riktigt säker på vad man skjuter och vad man inte ska skjuta, säger Anette Kriller med eftertryck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.