Skellefteå får smarta bostäder

Uppdaterad
Publicerad

Skellefteå blir inom ramen för ett forskningsprojekt först ut i landet med att testa ny teknik som i praktiken innebär att det går att koppla ihop olika system där hemma för att få en mängd nya smarta funktioner. Förutom att olika system ska kunna prata med varandra ska alltihop kunna styras från en enda enhet.

Bostadsbolaget Skebos enhetschef Patrik Sundberg står vid strömbrytaren vid väggen och förklarar hur det är tänkt.

– Med den här strömbrytaren kan du släcka och tända lampor precis som vanligt, men du kan också få ut en mängd andra funktioner och därför kallar vi den för en hemma-borta knapp.

Till exempel går det att koppla på en rörelsedetektor som sätter igång nattlampan när du behöver stiga upp på natten eller så är det möjligt att koppla vattenmätaren till ett trygghetslarm.

– Det går till exempel att se om en äldre person plötsligt inte använt något vatten under flera timmar en morgon och därigenom få en signal om att kolla så att allt är okej, förklarar Patrik Sundberg.

På samma sätt kan en husägare via sensorer få information om någon rör sig i huset när fastighetsägaren är borta. Eller slippa fundera över om man verkligen stängde av spisen.

Mycket av själva tekniken finns redan idag. Allt fler familjer skaffar till exempel kodlås till ytterdörren där alla in- och utpasseringar syns i en app i telefonen.

– Skillnaden är att vi idag har olika stuprör. Vi köper en teknik hos en leverantör och är fastlåst vid ett system för varje funktion så att säga.

Det är Vinnova som finansierar det här projektet som leds av forskningsinstitutet Swedish ICT och samarbetar med bostadsbolaget och Skellefteå Kraft.

– För oss är det viktigt att förstå så mycket som möjligt om vilka behov och önskemål våra kunder har för att vi ska kunna optimera tjänsterna och samtidigt ta ett ansvar för miljön, menar Ann-Christine Schmidt vid Skellefteå Kraft.

Planen är att 20 skelleftebor nu ska få vara med och testa det här i praktiken.

Men när det bara är fantasin som sätter gränser för vilka möjligheter det finns att få koll och mäta allt, hur skyddas då den enskildes integritet?

– Vi har ju till exempel personuppgiftslagen som ser till att vi inte kopplar ihop data med personer men helt klart är de juridiska frågorna oerhört viktiga att reda ut, svarar Patrik Sundberg.

Carin Torstensson från Interactive Institute fortsätter:

– Det är ju en anledning till att det här drivs som ett forskningsprojekt än så länge. Vi har många frågor som söker svar ännu och då är det bra att forskningen är med och utvecklar istället för att det bara är den fria marknaden som gör det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.